lauantai 20. lokakuuta 2012

Rukiinen omenapiiras

Perjantai-iltapäivänä teki mieli jotain hyvää, mutta terveellistä. Koska valmista reseptiä ei siihen hätään löytynyt, kehittelin oman reseptin, joka on sukua aiemmin julkaisemalleni puolukkapiiraalle. Omenapiiras on koostumukseltaan aika tuhtia ja rukiista, mutta hurjan hyvää. Kannattaa valita kirpeitä kotimaisia omenoita, että piirakasta ei tule mauton. Piirakan voi nauttia myös vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa, mutta sitten se ei kyllä ole enää niin terveellistä...

Rukiinen omenapiiras


Pohja

50 g voita tai margariinia
1,5-2 dl sokeria, omenien happamuuden mukaan
4 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja, tai muita karkeita jauhoja
2 tl leivinjauhetta
3,5 dl maitoa

Päälle

Kolme kirpeää omenaa
2 rkl voita tai margariinia
1,5 dl kaurahiutaleita
kanelia ja sokeria maun mukaan

Ohje

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Sulata rasva. Sekoita kuivat aineet ja sokeri sekaisin kulhossa. Lisää rasva ja maito ja sekoita tasaiseksi. Älä vaivaa liikaa. Kaada taikina voideltuun piirakkavuokaan.

Kuori omena ja poista siemenkodat. Pilko omenat pieniksi paloiksi ja levitä taikinan päälle vuokaan. Voit painella omenanpaloja vähän taikinan sisään. Ripottele päälle kanelia ja sokeria maun mukaan. Myös ruokokidesokeri tai fariinisokeri käy hyvin. Sulata voi kattilassa ja laita kaurahiutaleet sekaan. Anna hiutaleiden pehmetä hetki kuumassa rasvassa ja kaada ne omenoiden päälle vuokaan. Paista 180 asteessa noin 40 minuuttia.

Ei kommentteja: